Mijn favorieten

Prinsjesdag - wat merkt u er, als woningbezitter, van?


Prinsjesdag - wat merkt u er, als woningbezitter, van?


Er klonk een licht positief geluid tijdens Prinsjesdag, want het grootste deel van de Nederlanders (96%) gaat er in koopkracht op vooruit. “Een groot probleem is echter wel de oververhitte woningmarkt”, zei koning Willem-Alexander halverwege de troonrede. Het lijkt dat er maar weinig nieuwe maatregelen worden genomen om de krapte op de huizenmarkt het hoofd te bieden. Wat voor u als (toekomstig) huizenbezitter van belang is, hebben wij op een rijtje gezet.
 

Hypotheekrente aftrek

Er was natuurlijk al bekend dat hypotheekrente aftrek afgebouwd zou gaan worden. Uit de plannen van het kabinet blijkt nu dat dit versneld gaat gebeuren. In 2019 gaat het maximale belastingpercentage waarover huizenbezitters hun hypotheekrente mogen aftrekken terug naar 49%. In de jaren daarna gaat er jaarlijks 3% af, tot er in 2023 nog ongeveer 37% mag aftrekken.
Tegelijkertijd verlaagt het kabinet het eigenwaardeforfait als compensatie. De aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (Hillen regeling) wordt vanaf 2049 in 30 jaar uitgefaseerd.
 

Laag BTW tarief gaat omhoog

Vanaf 1 januari 2019 stijgt het lage BTW tarief van 6% naar 9%. Dit merkt u direct bij het afrekenen van de dagelijkse boodschappen, maar geldt ook voor diverse werkzaamheden in en om uw huis, zoals het werk van de schilder, stucadoor of tuinman.
 

Belasting op energie gaat stijgen

Helaas gaan ook de energiebelastingen in 2019 stijgen. Hierdoor zal een gemiddeld gezin met een koopwoning in 2019 € 152,- meer aan belasting gaan betalen, een stijging van 25%.
 

NHG-grens gaat omhoog

Als u een woning koopt, kunt u, tot een bepaald aankoopbedrag , een hypotheek afsluiten met NHG. De NHG grens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs in Nederland en voor 2018 geldt een maximum aankoopbedrag van  € 265.000,-. Ook in 2019 stijgen de huizenprijzen nog en dus stijgt de NHG grens mee naar € 290.000,-.
 

Hogere hypotheek bij energiezuinige woning

Als u geïnteresseerd bent in de aanschaf van een energiezuinige woning, dan spreekt deze maatregel u waarschijnlijk wel aan. Bij aanschaf van een nul-op-de-meter woning of een huis met een EPC van nu of lager, kunt u ook in 2019 € 25.000,- extra lenen. Voorwaarde is dat er een energieprestatiegarantie wordt afgegeven van minimaal 10 jaar. Het extra geleende geld wordt buiten de inkomenstoets voor de hypotheek gehouden. Deze extra leenruimte wordt overigens alleen gegeven vanaf een bruto jaarinkomen van € 33.000,-.
 

Meer nieuwbouw

Ook u hebt het vast wel gemerkt, de vraag naar huizen is veel groter dan het aanbod. In deze troonrede werd de ambitie van afgelopen jaar herhaald: jaarlijks moeten er 75.000 nieuwe huizen worden gebouwd. Om hier haast mee te maken steekt het kabinet 38 miljoen in woningbouw in de “binnenstedelijke locaties”.
 

Meer weten?

Uiteraard is dit slechts een kleine greep en korte samenvatting van een aantal, voor woningbezitters, relevante onderwerpen. Voor de uitgebreide versie, verwijzen wij graag naar: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/documenten